Friends Arena

Invigd den 27 oktober 2012, är Friends Arena Sveriges största arena, vilken är belägen i Solna, Stockholm, nära populära Solna Centrum. Det är en så kallad multiarena som är designad för att kunna användas till flera olika evenemang. Detta inkluderar bland annat fotbollsmatcher, speedway-turneringar, hästhoppning, konferenser och musikaliska konserter.

Arenan som även går under namnet Nationalarenan – och som tidigare har kallats för Swedbank Arena och Solna fotbollsstadion – är hem till både herrlandslaget i fotboll och AIK. Detta innebär att majoriteten av deras matcher spelas på arenan.

Vid fotbollsmöten får arenan 50 000 besökare, medan kapaciteten för konserter är 65 000. Vid vissa andra evenemang kan arenan också rymma upp till 75 000 personer. Platsen ligger nära Solna Centrum metro station vilket gör det lättare för människor att träffas. Det kostade cirka 2,8 miljarder att bygga och ägs av Svenska fotbollsförbundet, liksom Fabege, som är ett svenskt fastighetsbolag. Det kostade cirka 2,8 miljarder att bygga och ägs av Svenska fotbollsförbundet, liksom Fabege, som är ett svenskt fastighetsbolag.

Förutom att vara väldigt stor till ytan, tillhör arenan världens mest moderna sådana. Den uppfyller de högsta tekniska rekommendationerna som FIFA och UEFA har. Framtida fotbollsslutspel i EM och VM kan alltså komma att äga rum här. 

Arenan har ett justerbart tak som kan öppnas och stängas på en kvart. Något som gör den väldigt anpassningsbar till alla typer av väder. Det finns även stöd för flera typer av underlag, såsom parkett, gräs, grus och is, och byten mellan dessa är ordnat på oerhört kort tid.

I mitten av arenan hänger det en 64 ton tung media kub som består av fyra bildskärmar. Var och en av dessa skärmar är lika stor som 130 stycken 40-tums tv-apparater – en storlek på 65m2 för att vara exakt. Medan arenans yttre design är väldigt stilren, omfattas fasaden av lampor som kan ge den 17 miljoner olika färgnyanser. Något som gör arenan väldigt iögonfallande om kvällarna.

För besökare som är ute efter det lilla extra bjuder Friends Arena på en oslagbar VIP-upplevelse. Kockar i världsklass sätter fart på smaklökarna med utsökta måltider, medan de bästa platserna på arenans VIP-läktare garanterar ett minne för livet. Inkluderat i VIP-paketet är även access till extravaganta lounger.

Minnesrika evenemang


Sedan Nationalarenan invigdes har denna varit hem till en mängd storslagna event – många som har slagit publikrekord. Än så länge är det främst konserter som har varit höjdpunkten, med undantag för finalen i Europa League (UEFA) som spelades mellan Ajax och Manchester United 2017.

Bland konserterna har bland annat följande artister och band uppträtt inför en uppsjö av fans:

  • Eminem med 57 000 besökare (2018)
  • Ed Sheeran med 55 000 besökare (2018)
  • Iron Maiden med 55 000 besökare (2018)
  • The Rolling Stones med 53 000 besökare (2017)
  • Guns N’ Roses med 53 000 besökare (2017)
  • Coldplay med 53 000 besökare (2016)
  • Beyoncé med 48 000 besökare (2016)
  • AC/DC med 50 000 besökare (2015)
  • Bruce Springsteen med 56 000 besökare (2013)