Solna Municipality

Solna Municipality – eller som det faktiskt heter på svenska Solna kommun – är en av Sveriges 290 olika kommuner. Den är belägen i centrala delen av Stockholms län, inte långt ifrån innerstan och gränsar till kommunera Sundbyberg, Sollentuna, Stockholm och Danderyd. Kommunvapnet består av en guldig sol belägen över en blå bakgrund, varav namnet Solna har sitt ursprung ifrån 1305 då kommunen kallades för Solnö. Detta då Solna tidigare faktiskt var en ö.

Sedan 1991 är Solna erkänt som en stad och benämns därför sällan som en kommun även om det är en sådan. Den har flera gånger utsetts till den mest företagsvänliga i Sverige. Ca 8000 företag är verksamma i Solna, vilka bland annat inkluderar giganter såsom SAS, Siemens och Skanska. Kommunen ligger även i topp när det kommer till nya företag – strax över 700 startade under 2010.

Otroligt nog finns det mer arbetsplatser än vad det finns invånare i Solna. Kommunen är med andra ord en av få som ligger långt under Sveriges medel när det kommer till arbetslöshet (runt 4 % mot ett medel av 7 %). Detta är anmärkningsvärt då Solna är Sveriges tredje minsta kommun till ytan, samtidigt som befolkningsmängden är väldigt hög.

Storleken på Solna är inte mer än blygsamma 20 km2. Invånarna är däremot strax över 80 000, vilket platsar kommunen bland de 30 mest bebodda i Sverige. Det är med andra ord en väldigt tätbefolkad stad som har blivit allt mer bebodd de senaste två decennierna.   

Mellan 1970 och 2000 har Solnas befolkning legat relativt jämn på runt 55 000 invånare. Sedan dess har den ökat rejält för varje år. På senaste med ca 1500 nya invånare årligen. Om detta beror på ökad invandring låter vi vara osagt, men enligt statistiska centralbyrån hade ca 39 % av Solnas befolkning en utländsk bakgrund 2018, varav andelen låg på 26 % 2002. Det ska dock poängteras att personer födda i Sverige är inräknade i statistiken om de har två utländska föräldrar.

Höjdpunkter


Trots att Solna är väldigt litet till ytan finns det en del nämnvärda bebyggelser som staden är väldigt känd för – åtminstone bland Stockholmare. En av höjdpunkterna är Solna Centrum som är ett prisbelönt köpcentra med en hel uppsjö av butiker, servicecentra och matställen. Över 100 stycken allt som allt.

I anslutning till köpcentrat finns det även en anmärkningsvärd tunnelbanestation som har blivit hyllad av många turister och även utländska nyhetstidningar. Denna är väldigt elegant designad med svenska motiv av skogar, skulpturer av djur och en bergvägg som är helt betäckt i röd och grön färg.  

En annan höjdpunkt i Solna är Friends Arena som är en gigantisk multiarena där allt ifrån viktiga fotbollsmatcher till bandyturneringar och konserter äger rum. Här har bland annat Eminem, Beyoncé och Iron Maiden uppträtt.

Stadsdelar


Solna kommun är uppdelad i åtta olika stadsdelar. Medan dessa inte har någon tydlig geografisk gräns används de flitigt i folkmun och består av följande:

  • Järva
  • Bergshamra
  • Hagalund
  • Huvudsta
  • Haha
  • Råsunda
  • Ulriksdal
  • Skytteholm