Solna Centrum Metro Station

Som den enda svenska staden med ett underjordiskt färdsystem är Stockholm känd för sin tunnelbana. Fördelad mellan tre olika linjer (den blå, röda och gröna) består tunnelbanan av 100 olika hållplatser. En av de mest trafikerade sådana är Solna Centrum. Helt enkelt för att denna ligger i direkt anslutning till ett känt och tre våningar stort köpcentra med samma namn.

Vid den lägsta punkten är stationen belägen hela 36 meter under marken, vilket gör den till en av Stockholms djupaste sådana. Den är 26 meter som grundast och sett till havets yta ligger den 16,5 meter under. Direkt över tunnelbanestationen ligger Skytteholmsparken som bjuder på en mängd trevliga aktiviteter för både barn och vuxna.

Stationen är lokaliserad ca 5 km ifrån huvudstadens centrum och ca 6,5 km ifrån Kungsträdgården. Med en endaste plattform har den kapacitet nog till att ta strax över 10 000 personer varje dag. Något som är mer än välbehövligt då Solna Centrums köpcentra besöks av ca det dubbla antalet dagligen.

Solna Centrums station har två stora hallar där biljetter kan köpas. En hall nås via Centralvägen, som har en södra entré, och den andra via Centrumslingan, som ligger norr om det stora köpcentret i Solna municipality. Det är den blå linjen som stationen, som ligger mellan hållplatserna Näckrosen och Värsta skogen, är en del av.

Invigd den 31 augusti 1975 – av ingen mindre än Carl den 16e Gustaf – sticker Solna Centrums metrostation verkligen ut ifrån mängden. Den har bland annat beskrivits som den vackraste i världen av en känd brittisk nyhetstidning som går under namnet The Telegraph. Många turister har även hyllat den via sina bloggar på nätet.

Vad är det då som är så speciellt med Solna Centrums station? Jo, den är oerhört snyggt designad av konstnären Karl-Olov Björk och skulptören Anders Åberg. Dessa två kreatörer har gjort ett fantastiskt jobb med att inreda hela tunnelbanestationen (som är en väldigt stor sådan) med ett gemytligt och svenskt tema. 

När du besöker stationen möts du bland annat av skulpturer av älgar och grävmaskiner, samt målningar av lantliga hus, kalhyggen och vidsträckta landskap av skogstäckta ängar. Tunnelbanans hela berggrund är dessutom färglagd med rött och grönt. Det gröna representerar skog, medan det röda är ett bildligt uttryck för en fallande kvällssol.

Man kan inte annat än att känna sig varm i kroppen av atmosfären som man omsveps av när man går av eller på vid Solna Centrums station. Inspirationen bakom designen är däremot inte någon lycklig sådan. Det är nämligen en del av Sveriges problem under 70-talet som har porträtterats. Närmare bestämt miljöförstöring via massiv skövling av skog.